Drie dagen in augustus van Anne Stern

Het is augustus 1936. Tijdens de Olympische Spelen in het nationaalsocialistische Berlijn lopen de spanningen hoog op, maar Elfie vind haar rust in haar werk bij chocolaterie Sawade. Puur geluk verkoopt ze daar in verschillen vormen en smaken van nougat tot zachte marsepein. In deze tijden proberen Elfie en haar buren aan Unter den Linden er voor elkaar te zijn. Als Elfie bij de oude madame Conte chocolade langsbrengt ontdekt ze het verhaal van een bijzondere bonbon en een verboden liefde. Wie is toch deze dame die op een van de bonbondoosjes van de chocolaterie prijkt? Kan Elfie iets leren van de lust waarmee madame Conte haar dagen vult?

Anne Stern neemt je met een beeldende schrijfstijl terug naar het jaar 1936 ten tijde van de Olympische Spelen en de daarbijbehorende spanningen. Haar manier van schrijven is fijn, maar in het begin moest ik er wel even aan wennen.

Aan de hand van beschrijvingen van drie dagen in augstus verdeeld over meerdere tijdsloten leer je veel diverse personages kennen. Het enige minpuntje wat ik daarmee had is dat het wel fijn was geweest als je had geweten vanuit welk personage je het hoofdstuk gaat lezen dat had de leeservaring voor mij nog aangenamer gemaakt. Doordat je veel personages leert kennen die iedereen hun eigen kijk op bepaalde dingen hebben en hun eigen problemen, kreeg ik niet met alle personages een klik. Het verhaal van madame Conte vond ik erg mooi om te lezen en daar had ik graag nog meer van willen weten. Ik vind het wel heel knap hoe de schrijfster zoveel gevoel kan geven aan de personages terwijl je niet met iedereen even lang meeleest. Het verhaal draait namelijk over Elfie en zij is een nogal bijzonder personage. Ze heeft genoeg meegemaakt al wat haar heeft gevormd en door hoe ze nu is en doordat je best wel lang over haar leest zie je toch wel een klein beetje de groei die ze door het verhaal meekrijgt. Er worden ook hoofdstukken geschreven vanuit het perspectief van de bomen aan Unter den Linden, dat vind ik bijzonder en het heeft me op sommige stukken misschien ook wel andere inzichten gegeven in het verhaal.

Ik vind het best wel lastig om dit boek te beoordelen juist omdat het verhaal vanuit zoveel perspectieven wordt geschreven en door de vele gebeurtenissen in het leven van ieder personage, maar het is echt wel een bijzonder verhaal om te lezen. Ik ben wel heel nieuwsgierig naar meer van deze auteur en ik ben dan ook zeker van plan om meer van haar op te pakken in de toekomst.

Ik wil Ambo|Anthos bedanken voor dit recensie-exemplaar.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *