De vrouwen van het Grand Hôtel (De parels van Stockhholm serie deel 1) van Ruth Kvarnstörm – Jones

Ottilia Ekman arriveert in Stockholm en kijkt uit naar haar nieuwe baan in het Grand Hôtel. Al heeft ze hiervoor met pijn in het hart haar familie achtergelaten.

Het Grand Hôtel ligt statig aan de waterkant tegenover het Koninklijk Paleis, maar het achter het masker van luxe en rijkdom verkeert het hotel in grote financiële problemen. De directie hoopt op de hulp van hoteleigenaresse Wilhelmine Skogh. Als eerste vrouw in de geschiedenis van het hotel moet ze het management overnemen. Ottilia is onder de indruk van Wilhelmina die geliefd en gevreesd is vanwege haar strengheid.

Wilhelmina verzamelt een team van jonge vrouwelijke werknemeners die vastbesloten zijn om de stormen van een door mannen gedomineerde wereld te doorstaan. Als er een ding is wat ze noooit opgeven dan is het wel de droom van een mooie toekomst, maar is die er nog?

Ruth Kvarnström – Jones heeft een prachtige roman geschreven met feitjes die op waarheid zijn gebasseerd. In het begin dacht ik nog wel even van waar ga ik aan beginnen toen ik de lijst met personages zag en het kostte me hierdoor ook wel iets meer moeite om in het verhaal te komen. Ik ben ontzettend blij dat ik toch heb doorgezet en uiteindelijk vloog ik daadwerkelijk door het verhaal heen.

Ottilia is met haar achttien jaar de jongste vrouw die als eerste door Wilhelmina wordt aangetrokken om haar te helpen in het Grand Hôtel, maar ze heeft al veel ervaring opgedaan door te werken in de andere hotels van Wilhelmina. Ze is ook jonge vrouw die weet wat ze wilt en daar ook echt voor gaat en niet op haar mondje is gevallen. Tegen onrecht kan ze niet en dat laat ze ook duidelijk weten, dit zorgt soms wel eens dat ze in problemen kan komen. Wilhelmina is ook een ijzersterke vrouw die zich moet bewijzen als hotel eigenaresse terwijl dat eigenlijk alleen voor mannen weg gelegd zou moeten zijn. Althans dat is de denkwijze van vele in deze tijd waarin het boek zich afspeelt. Hoewel het verhaal daar ook zeker mee te maken heeft met de opkomst van de rechten van een vrouw, zit er nog zoveel meer in het verhaal en krijg je te maken met diverse verhaal lijn met als centraal punt het hotel. De dames die om Wilhelmina heen komen te werken hebben stuk voor stuk de nodige ervaringen, hun sterke kanten en ook hun eigen persoonlijke ontwikkelingen.

Ik heb ondanks dat ik moeite had om in het verhaal te komen, genoten van dit eerste deel in de serie. Doordat het ook wel een beetje als een afgerond verhaal gezien kan worden ben ik ergens toch wel nieuwsgierig naar meer van deze vrouwen.

Ik wil Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bedanken voor dit exemplaar en dat ik mee mocht doen moet de leesclub.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *