De verloren dromen van Valeria van Aline van Wijnen

Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde blijkt wederzijds te zijn. Doordat er een wereldoorlog is begonnen kunnen ze zich nog niet verloven omdat hij zijn dienstplicht moet vervullen. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden de brieven van Valeria echter niet meer beantwoord. Na verloop van tijd is er van de familie en van Valeria zelf geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de geliefden elkaar ooit nog zien?

Amsterdam, 2019. Journaliste Tessa is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet meer iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt wordt haar aandacht getrokken door de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? De vraag laat Tessa niet meer los en ze besluit om naar Sint – Petersburg te gaan om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen in het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, begint ze ook anders naar haar eigen levensverhaal te kijken. Is ze echt nog wel zo gelukkig?

Aline van Wijnen neemt je met haar fijne schrijfstijl mee terug in het verleden en dit weet ze op een hele mooie en pakkende manier te doen. Ze verteld een verhaal over liefde, hoop, verlies maar toch ook over het doorzettingsvermogen. De plekken die ze beschrijft doet ze heel zorgvuldig en heel gedetailleerd alsof je er zelf bij bent.

Het verhaal wordt zowel in het verleden als in het verleden verteld, wat ervoor zorgt dat je in het verleden door de ogen van Valeria en door die van Vladimir kijkt en in het heden door de ogen van Tara. Ik vond vooral het verhaal van Valeria en Vladimir erg mooi en hun ervaringen die ze hebben meegemaakt, maar ook hun liefde die ze voor elkaar voelde. Het onderzoek van Tara zorgt er niet alleen voor dat ze veel over die tijd leert kennen, maar ook haar eigen leven in een ander daglicht begint te zien en dat zorgt bij haar ook voor een mooie groei. Het verhaal zit vol met onverwachte wendingen, maar op het einde komt alles zo mooi bij elkaar dat ik een klein traantje moest laten.

Ik begin dit soort verhalen steeds meer te waarderen en ik ben heel erg benieuwd wat Aline van Wijnen nog meer voor ons in het verschiet heeft. Dat ik haar boeken vanaf nu zeker op ga pakken moet dan ook geen verrassing meer zijn. Dus ben je nog op zoek naar een mooie historische roman die het verleden en het heden met elkaar kan verweven dan raad ik je zeker aan om dit boek op te pakken.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *