De zielenlezer van Turion van Marieke Frankema

Voor de Morturie is het roven van een ziel essentieel om te overleven. De eerste jacht van Tharza nadert en de verwachtingen zijn hoog. Ze krijgt namelijk haar hele leven al te horen dat ze lijkt op haar grootmoeder. Haar grootmoeder de legendarische Kaya Escula was de beste jaagster uit de geschiedenis van Turion.

Wanneer Tharza het ware verhaal van haar grootmoeder leert kennen, begint ze haar weerstand tegen de gewoontes van haar volk te begrijpen. Samen met haar beste vriend Eddier begint ze aan de zoektocht die haar grootmoeder jaren geleden ook maakte. Welk mysterie ligt er voor haar verborgen in de parallelgangen diep onder de grond en kan je tradities verbreken of is een licht in het duister altijd gedoemd om te doven?

Marieke Frankema heeft een fijne schrijfstijl en die weet je mee te trekken in dit verhaal waarin tradities en gewoontes heel erg centraal staan, maar waar ook de onmacht voelbaar is als je dingen anders wilt.

Tharza heeft grote schoenen te vullen als de kleindochter van de legendarische Kaya Escula. Haar eerste jacht zorgt er dan ook voor dat de verwachtingen hoog zijn en dat legt een behoorlijke druk op haar schouders. Tharza voelt een weerstand tegenover de gebruiken van haar volk, maar ze weet niet zo goed wat ze ermee aan moet. Als ze het ware verhaal van haar grootmoeder leert kennen vallen er vele puzzelstukjes op zijn plek en begint de zoektocht naar verandering. Het verhaal is spannend en voor een dun boekje gebeurd er heel veel, maar niet zo dat het dan niet meer te volgen is. Je volgt het verhaal zowel uit de ogen van Tharza als van haar grootmoeder Kaya en daardoor snap je beide personages goed.

Het verhaal is los te lezen maar is een onderdeel van de wold van Dizary. Dit was mijn eerste kennismaking met de schrijfstijl van Marieke Frankema en die beviel me wel goed, dus in de toekomst zal ik zeker nog een boek van haar gaan op pakken.

Ik wil Patrick Berkhof bedanken voor dit recensie-exemplaar.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *