Het geheime kistje van Elle van Aline van Wijnen

Wit-Rusland 1941, tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar gehele familie. Ze weet zelf het bos in te vluchten waar ze wordt opgevangen door een groep verzetsstrijders. In hun midden wordt Ella zelfs voor een korte tijd gelukkig. Na de bevrijding als Ella niks meer te verliezen heeft krijgt ze valse papieren en de naam Elle om naar Parijs te gaan. In Parijs geeft ze informatie door over voortvluchtige Nazi’s. De rest van haar leven zwijgt ze als een graf over haar verleden en over haar afkomst.
Nederland 2013, Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten, in deze tijd verliest ze ook haar oma. Janna helpt haar moeder met het uitruimen van het huis van haar oma en stuit daarbij op een versleten kistje. In het kistje zitten voorwerpen die ze niet kan plaatsen namelijk een Davidster, een oud identiteitsbewijs in een taal die ze niet kent en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna besluit om op zoek te gaan naar de waarheid. Tijdens deze zoektocht gaat het niet alleen over het verleden, maar ook over zichzelf. Wat wilt Janna?

Aline van Wijnen heeft een hele mooie historische roman neer gezet en wauw wat heeft ze dat goed gedaan. Ik kon gewoon niet stoppen met lezen ik moest weten wat het verhaal was.

Het verhaal wordt verteld uit zowel het perspectief van Ella/Elle als Janna hierdoor krijg je beide verhalen goed mee en leer je ze ook echt kennen. Het verhaal van Ella/Elle is heftig en je snapt waarom ze daar niets over wilt vertellen, want hoe moet je dit allemaal delen. Janna komt tijdens deze zoektocht niet alleen achter het verhaal van haar oma, maar gaat ook op zoek naar zichzelf en haar groei wordt mooi beschreven.

Ik heb genoten van dit verhaal en ik ga zeker nog een ander boek van deze schrijfster op pakken ik ben namelijk benieuwd hoe ze boeken in een andere setting neerzet.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *