De slavenring van Simone van der Vlugt

Het is de eerste eeuw na Christus. Folkrad, de zeventienjarige zoon van het stamhoofd van de Cananefaten, groeit op in het Rijnland dat voor een deel door de Romeinen is bezet. Het was de bedoeling dat Folkrad zijn vader zou opvolgen, maar door een noodlottige actie roept hij de wraak van de Romeinen op zich af. Hij wordt gevangengenomen, meegevoerd naar Italië en daar als slaaf verkocht. Folkrad komt uiteindelijk terecht bij heer Lucius in Pompeji. Zijn meester is niet slecht voor zijn slaven en bij hem ontdekt hij de rijkdom en de kennis van de Romeinen. Lucius’ zoon Marcus gaat heel wat respect lozer om met zijn slaven. In de achtergrond begint de Vesuvius steeds dreigender te rommelen. Wat heeft het lot voor Folkrad in petto?

Simone van der Vlugt neemt je mee in het Romeinse rijk in dit verhaal, maar ze laat je ook getuige zijn van de natuurramp van de Klassieke Oudheid. Dit is een klassiek jeugdboek, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit de eerste keer is dat ik hem heb gelezen. De manier van Simone van der Vlugt vind ik altijd erg aangenaam en ook in dit boek stelde het me niet teleur, ondanks dat ik niet bij de doelgroep hoor.

Folkrad is een jongen die vragen stelt bij de dingen die gebeuren, maar ook zelf actie erop onderneemt. Als hij door een noodlottige actie de wraak van de Romeinen over zich heen krijgt doet dat wel wat met hem. Hij wordt gevangengenomen en als slaaf verkocht. De reis die hij maakt en de weg die hij daarna aflegt wordt mooi beschreven en je voelt met de jongen mee. Hij leert van zijn fouten, maar zijn hart laat hem altijd het juiste doen. Het verhaal is mooi verteld en je het is leuk om deze manier ook nog wat dingen te kunnen leren over wat er gebeurd is ten tijde van de natuurramp.

Het verhaal is niet heel dik, maar toch weet het even mee te nemen naar een ver verleden. Dat is volgens mij ook echt de kracht van Simone van der Vlugt haar schrijfstijl en ik ben benieuwd naar hoe ik de andere klassieke jeugdboeken ga ervaren die ik nog heb liggen, maar ook zeker naar haar boeken voor volwassenen.

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *